Om kenneln och oss
Jag heter Lena Johansson och bor i Bensbyn, cirka åtta kilometer från Luleå. En by där fortfarande "på landet känslan" finns kvar. Gården är en del av ett av ursprungshemmanen i byn. På tomten springer mina gårdshundar, vaktar sitt revir och håller rent från skadedjur. Våra hundar är i första hand familjemedlemmar som bor hos oss för deras egenvärde som individer. Blir de avelshundar är det en bonus.Djurintresset har alltid varit stort och det har varit en tillgång för mig att få ta hand om djur i alla möjliga former under min egen uppväxt. Allt från akvariefiskar och vattenålar till hamstrar, marsvin, kaniner, katter, papegoja, undulater och hund. När tiden äntligen räckte till och barnen var tillräckligt stora så skaffade vi oss vår första gårdshund, Zelda, född -04. Vilken hit! Hela familjen blev alldeles förälskade och vi bestämde genast att hon behövde en kompis. Året därpå flyttade Eska hem till oss. Dessa två unika och helt underbara tjejer blev med tiden stamtikar i Benzelias kenneln och vi är otroligt glada för att vår grundplåt består just av dem. Två damer med väldigt olika egenskaper och karaktär men båda två alldeles världsbäst. Gemensamt för dem är deras trevliga temperament, bra hälsa och värdefulla avelsegenskaper, parat, varit dräktiga, fött och skött sina valpar på ett fantastiskt och naturligt sätt. De har en helt olika genetisk bakgrund.
Hundarna har vid sidan av familjen och mitt arbete blivit mitt i särklass största intresse. Ett otroligt givande sådant som jag delar med flera i familjen och numera också en delar av min stora och underbara släkt. Att ha valpkullar är nog det absolut roligaste som finns. Jag sparar hundar från våra stamlinjer här hemma. Eska lever kvar här, hennes dotter Asla med och hennes dotter Mysa. Efter Zeldas linje så finns hennes barnbarnsbarnbarn Yatzi i huset. Eftersom hundarna bor kvar här hela sitt liv så har jag för att bevara våra linjer och för att ta in ny genetik till norr även hundar som lever som familjehundar hos fodervärdar. Mer om dem kan du läsa under våra hundar. Vi är så glada över våra fantastiska fodervärdar, de är guld värda. De tikar som ska få valpar här hos oss bor i närheten och tillbringar mycket tid här för att vara väl acklimatiserade i flocken då det är dax för småttisar. Vi följer våra foderkillar på nära håll för att kunna utvärdera dem framför allt temperamentsmässigt så att de får träffa en tjej som passar dem som allra bäst när det är dax. Våra foderkillar lånas även ut till andra uppfödare till tikar som är passande.
Målet med uppfödningen är att få fram fysiskt friska, mentalt stabila och sunda hundar samt att bevara de för rasen karaktäristiska dragen. Våra hundar kombineras med partners som är HD-fria, i övrigt friska och med rastypiskt, stabilt och bra temperament samt är exteriört godkända. Jag har arbetat med hälsan i rasen i rasklubbens regi under flera år så det är förstås en hjärtefråga. Likaså den bevarandegenetiska delen av avelsarbetet. Gårdshunden är en lantras med allt vad det innebär och att försöka bevara de ursprungliga värdefulla generna och att behålla en så bred genetik som möjligt i rasen är en stor del av avelsarbetet i vår uppfödning. Läs gärna mer om lantraser på jordbruksverkets hemsida www.jordbruksverket.se Vi följer jordbruksverkets, SKK:s och rasklubbens regelverk och rekommendationer. Valparna levereras tidigast vid 8 veckors ålder. Dom är då registrerade i SKK, chipmärkta, veterinärbesiktade, avmaskade, vaccinerade och dolda fel försäkrade i tre år. Med valparna följer förstås stamtavla och SKK:s köpeavtal. Samt en del annat som jag tycker är viktigt t e x CD med bilder från deras första tid i hos oss, snuttefilt med mammas och flockens doft, foder för första tiden, skötselråd osv.
Valparna föds upp i hemmamiljö, första veckorna i mitt sovrum och sedan tillsammans med den övriga flocken där Eska är den absolut bästa förebild och valpfostrare man kan få. Det krav vi ställer på framtida valpköpare är att de är beredda att ge valpen ett hem fyllt av kärlek, engagemang och stimulans. Då hälsan hos hundarna är så viktigt för mig så önskar jag också att man hälsoundersöker sin hund då de är ett år gamla eller äldre. Framför allt för hundens egen skull förstå men också för att jag ska kunna utvärdera min avel hälsomässigt och ha så fullständig kunskap som det går att få om vad mina linjer lämnar efter sig. Vi vill också hemskt gärna behålla kontakten med våra valpköpare. Man lägger ner en del av sitt hjärta i varje liten valp och då är det så roligt att få veta hur det går för dem och kunna följa dem temperamentsmässigt och hur de utvecklas i övrigt.
Om du funderar på att ta ansvar för en stark individ i liten förpackning så kan du läsa om rasen på Rasklubben för Dansk/Svensk Gårdshunds hemsida.
Oss kan ni kontakta genom: Email:
auricula@telia.com, Telefon: 0920-259029, 070-6240361